Allt om att ladda elbil i ett vanligt uttag

Himmel - ladda elbil i vanligt uttag

Batteriet till en elbil laddas från samma system som förser ditt hem med hushållsel. Det är dock inte en optimal lösning att ladda en bil i ett vanligt eluttag. När batteriet till en elbil ska laddas sker ett stort uttag av el under en längre tid, och vanliga eluttag är inte konstruerade för det.

En laddstation ger flera fördelar

Vi erbjuder särskild utrustning för dig som vill kunna ladda en elbil hemma på ett sätt som är både säkert och effektivt. Att laddningen kan göras effektivare innebär att du sparar pengar på sikt och att det går betydligt snabbare att ladda ditt fordon. Skillnaden är så pass stor att alla som har ett elfordon bör investera i en laddstation. Det är inte bara vi i branschen som tycker det, utan det är också i linje med Elsäkerhetsverkets rekommendationer. En annan fördel är att du kan placera laddstationen precis där du behöver ha den, för att på så sätt kunna ladda ditt elfordon utan lång och komplicerad kabeldragning. Fördelarna är alltså att du:

  • Kan ladda snabbare och billigare.
  • Slipper de risker som följer av att ladda elbil i ett vanligt uttag.
  • Kan placera laddstationen där det är mest praktiskt att ha den.

Kan man ladda elbil i vanligt uttag?

Det är inte olagligt att ladda en elbil hemma i ett vanligt uttag, och det är fullt möjligt rent praktiskt. Du bör dock undvika det om det inte är absolut nödvändigt. En av riskerna är att systemet kan belastas mer än det är dimensionerat för. Det kan leda till överhettning och i värsta fall till att det uppstår bränder.

Vi har moderna system för laddning av elbil

Om du inte vill ladda din elbil i ett vanligt uttag är du välkommen att ta kontakt med oss på Skårebo. Vi jobbar med laddboxar från flera välkända varumärken som anpassas efter dina personliga behov.

Vanliga frågor och svar om att ladda elbil i vanligt uttag

Vi får ofta in frågor om det här med att ladda elfordon genom vanliga uttag. Här är svar på de vanligaste frågorna.

Kan man ladda en elbil i vanligt uttag enstaka gånger?

Ja, om du måste göra det kan det vara ett alternativ. Det är dock inte en långsiktigt hållbar lösning att ladda elbilen i ett vanligt uttag.

Är det farligt att ladda bilen i ett vanligt eluttag?

Det är inte troligt att det kommer att hända något dramatiskt i samma stund som du börjar ladda en bil via ett vanligt uttag. Men uttagen är inte konstruerade för det och risken för olyckor ökar.

Kan man ladda elbil i motorvärmaruttag?

Du kan ladda en elbil i ett motorvärmaruttag men långsiktigt är det en dålig lösning eftersom de inte är dimensionerade för laddning av elfordon.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil utan laddbox?

Det tar betydligt längre tid att ladda en elbil i vanligt uttag än om du har en modern laddbox från Easee. Hur lång tid det tar beror bland annat på hur stort batteriet är, men i värsta fall kan det ta uppemot 40 timmar.

Vad är nackdelen med att ladda elbilen i vanligt uttag?

Det tar längre tid, är inte lika effektivt och innebär försämrad elsäkerhet att ladda en elbil i ett vanligt uttag.