Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

För att veta hur praktiskt det är att äga en elbil vill de flesta veta hur lång tid det tar att ladda batteriet. Det finns tyvärr inget enkelt svar på frågan, hur lång tid tar det att ladda en elbil, men här kommer vi att göra vårt bästa för att ge dig den kunskap du behöver. Med en laddstation installerad av oss på Skårebo får du goda förutsättningar för snabb och effektiv laddning av ett eller flera laddfordon.

Vad påverkar hur lång tid det tar att tanka en elbil?

Det är flera olika saker som påverkar hur mycket tid som går åt för att ladda en elbil, bland annat följande:

  • Hur stort batteri elbilen har.
  • Vilken ombordladdare som sitter i bilen.
  • Hur effektiv laddstationen är.
  • Hur hög kapacitet som finns i ditt elsystem.

Ett större batteri tar naturligtvis längre tid att ladda än ett mindre. I de flesta fall är det därför ett bättre mått att titta på hur mycket du kan ladda batteriet på en timmes laddning. Då är det framförallt laddstationens kapacitet som är avgörande. Ditt elnät kan också utgöra en begränsning om du till exempel vill ladda flera elfordon samtidigt eller om det finns annat inkopplat som kräver mycket el.

Olika hastighet i olika delar av laddcykeln

Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror alltså på batteriets och laddarens kapacitet. Det tar också olika lång tid, beroende på hur urladdat batteriet är. Att fylla de sista procenten tar längre tid än att ladda ett batteri från till exempel 0–80 %. Därför är det bra att ha koll på hur mycket du kan ladda batteriet under olika laddtider.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil hemma?

Med en bra laddplats kan du komma upp i väldigt höga laddhastigheter. Vi på Skårebo erbjuder system för laddning från flera marknadsledande varumärken. De har flera fördelar, bland annat kan du ladda med hela 22 kW vilket innebär att det går riktigt fort, om man har de rätta förutsättningarna. Att ladda en bil i ett vanligt eluttag kan ta upp emot 40 timmar. Ett stort uttag av el under så lång tid blir en påfrestning på systemet och det anses inte vara säkert att ladda ett elfordon utan laddstation.

Hör av dig till oss om du vill veta mer

Om du har frågor om laddtid för en specifik modell, eller om du vill veta mer om de laddboxar vi på Skårebo säljer är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Vanliga frågor och svar om laddtider för elbil

Nedan följer svar på några vanliga frågor om hur lång tid det tar att ladda ett elfordon.

Varierar laddtiden beroende på elbil?

Ja, olika elbilar laddar olika snabbt. Det beror framförallt på att batterier kan ha olika hög kapacitet och vilken effekt den kan ta emot.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil med 22 kW?

Med en laddbox från Easee kan du ladda med 22 kW vilket innebär att du i de flesta fall kan erhålla full laddning på 2–4 timmar.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil med 11 kW?

Med en laddbox eller laddstolpe som levererar 11 kW kan du ladda cirka 5 mil/timme.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil med 3,7 kW?

Om laddkapaciteten är 3,7 kW kan du få två mils körning på en timmes laddning.