8 tips på hur du ökar räckvidden för din elbil på vintern

Öka räckvidd elbil på vinter

Flera tester har visat att räckvidden för en elbil minskar i kyla. Undersökningar har visat att elbilar tappar mellan 11 och 32 procent i räckvidd när det är mellan 0 och minus 10 grader. Detta bör man ha i åtanke som elbilsägare och här presenterar vi några tips vad man kan tänka på för att maximera effekten av ett elbilsbatteri under vintermånaderna när det är som kallast.

1. Planera din laddning

Att starta bilen när den är varm är mer effektivt än att bilen är kall när du startar din resa. Därför är det bra om bilen kan stå i ett varmgarage eller att den har blivit uppvärmd innan du börjar köra. När du schemalägger laddningssessionen så att den avslutas runt den tiden när du ska köra iväg säkerställer du inte bara att batteriet är full-laddat utan också att batteriet har blivit uppvärmt av laddningen. Det gör att kylan inte inverkar lika mycket på räckvidden som det annars hade gjort när bilen kallstartas.

2. Förvärm bilen med laddstationen ansluten

De flesta elbilar kan schemaläggas för att förvärma bilen så se till att schemalägga värmningen när bilen är ansluten till laddboxen och gärna i slutet av laddningssessionen precis innan man ska köra iväg. Eftersom bilen annars värms upp av ström från batteriet betyder det att du förlorar ström om bilen värms upp när den inte är ansluten till laddningsstationen.

3. Var noga med däcktrycket

Däcktrycket kan sjunka när det blir kyligare temperatur och för lågt däcktryck ökar förbrukningen och minskar räckvidden. Dessutom ger ett lågt däcktryck försämrade vägegenskaper. Du kan alltså köra längre och säkrare genom att vara noga med däcktrycket.

4. Ladda direkt när du kommit fram

Om du har möjlighet så ladda gärna direkt vid resans mål efter körning när batteriet är varmt. Det gör laddningen mer effektiv och snabbare. Ett varmt batteri kan också ta emot en högre laddeffekt än ett kallt batteri.

5. Sänk värmen

Du kan spara på elbilens batteri genom att endast ha stolsvärme och rattvärme. Det drar mycket el att värma luft i kupén så kan du tänka dig att ha lite svalare sparar du på batteriet och räckvidden blir längre.

6. Ta av takboxen när den inte används

En elbil tappar runt 10% räckvidd när du kör i 110 km/h med takbox. Så är takboxen tom, lyft av den från bilen.

7. Kör ekonomiskt

Genom att hålla lite lägre hastigheter ökar du också räckvidden för elbilens batteri. Detta beror på att det förbrukas mer energi vid högre hastigheter. Så stressa inte i onödan, var ute i god tid och bilen batteri räcker längre. Dessutom minskas risken för olyckor på vägarna.

8. Välj en laddbox designad för extrema vintrar

Det kanske inte påverkar räckvidden för en elbil men så viktigt för att laddningen ska fungera är att laddboxen är designad för vinterväder. De flesta laddboxar på marknaden är byggda för att klara det idag. Men en laddbox som har en 45-graders nedåtgående laddningsanslutning gör att vatten lätt kan rinna av och förhindra isbildning. En sådan laddbox med denna lutning på laddningsuttaget är Easee Home vilken har en driftstemperatur på mellan minus 30 och plus 50 grader. Utvecklad i Norge är den skapad för att passa vårt nordiska klimat. Är du intresserad av en Easee laddbox, ta gärna kontakt med oss på Skårebo.